Početna / Vesti / Gasna interkonekcija Srbija – Bugarska

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Na mestu gde se gradi glavna merno regulaciona stanica interkonekcije Srbija – Bugarska, sastali su se ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović, Nj.E. Emanuel Žofre šef Delegacije EU u Srbiji, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa projektantima, izvođačima radova i nadzorom.

Projekta planiran još davne 2015. godine sada se realizuje. Prisustvovali smo u februaru mesecu početku radova na gasovodu u Dimitrovgradu, a uz poštovanje dinamike poslova ovaj za nas izuzetno važan projekta bi trebalo da bude završen u oktobru 2023. godine.

Danas kada je diverzifikacija izvora snabdevanja postala prioritet i problem broj jedan u svetu, u ovom trenutku je gasna interkonekcija i snabdevanje krajnjih potrošača prirodnim gasom veoma bitna, kako za privredu našeg okruga, tako i za individualna domaćinstva koja će koristiti ovaj energent.

Projekat vredan 85,5 miliona eura je veliki projekat jer omogućava dodatnih 1,8 milijardi metara kubnih prirodnog gasa na godišnjem nivou, a sve zahvaljujući Evropskoj investicionoj banci i IPA fondu EU.

Ovi projektom se stavlja akcenat i na očuvanje i zaštitu životne sredine jer se emisija štetnih čestica i gasova znatno smanjije u atmosferi.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE