Početna / Vesti / Pojačane kontrole Sanitarne inspekcije i Inspekcije rada u poslednjem kvartalu 2021. godine

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Odsek Sanitarne inspekcije za Pirotski okrug, u poslednjem kvartalu prošle godine, obavio je 313 kontrola, od toga 107 redovnih. Takođe, u ovom periodu izvršeno je 1.007 vanrednih terenskih i 1.891 vanredna kancelarijska kontrola, odnosno izdavanje rešenja o karantinu u kućnim uslovima licima iz kontakta sa obolelima od covid – a 19.

U skladu sa zaključcima Kriznog štaba i važećom uredbom o merama za suzbijanje zaraze covid – 19 radna grupa utvrdila je preporuke za pojačan inspekcijski nadzor počev od 23. oktobra 2021. godine. U skladu sa tim bilo je pojačanih kontrola u saradnji sa komunalnom inspekcijom grada Pirota, rekla je, šefica Sanitarne inspekcije, Leposava Veljković.

“Svake večeri posle 20 časova u ugostiteljskim objektima, kladionicama i salama za proslave akcenat je bio na kontroli sertifikata zaposlenih i gostiju, naravno kontrolisane su i ostale preventivne mere. Predmet inspekcijskog nadzora svakodnevno su bili veliki objekti u kojima se očekuje povećan broj korisnika usluga – ugostiteljski objekti, trgovine, veletrgovine i tržni centri, kao posebno prepoznati rizici zaražavanja u zatvorenom prostoru. Tim povodom preduzimane su i ostale mere i radnje određene posebnim zakonima kojim se uređuje ova oblast. U skladu sa tim naplaćeno je 12 prekršajnih naloga za nepoštovanje preventivnih mera” – rekla je Veljkovićeva.

Inspekcija rada – Odsek za Pirotski upravni okrug, u poslednjem kvartalu 2021. godine, obavljala je nadzor iz oblasti radnog odnosa i bezbednosti zdravlja na radu.

Ono što karakteriše ovaj period, rekao je šef Odseka inspekcija rada, Aleksandar Popović, jeste pojačan nadzor i kontrola primene protivepidemijskih mera. Na nivou celog ministarstva pojačano se obavljao nadzor, prema nalogu Inspektorata za rad, u trgovinskim radnjama. U delu bezbednosti zdravlja na radu registrovane su 4 teške telesne povrede, istakao je Popović.

Registrovane su povrede ekstremiteta, bez nekih trajnih posledica, i na sreću nije bilo povreda sa smrtnim ishodom. U ovom kvartalu, iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu, podneto je ukupno 28 prekršajnih prijava. Neke su se odnosile zbog povreda na radu, a neke iz redovnih nadzora. U delu radnih odnosa prilikom nadzora zatečeno je 16 lica koja su radila bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. Posle nadzora 10 lica zasnovalo je radni odnos, a iz ove oblasti podneto je 10 prekršajnih prijava. U oblasti radnog odnosa i bezbednosti zdravlja na radu bilo je ukupno 400 nadzora, rekao je Popović.

Vest preuzeta sa portala: Pirotske Vesti

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE