Почетна / Вести / На пригодан начин Пирот обележио 22. годишњицу од НАТО агресије – одата почаст погинулим Пироћанцима

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Поводом двадесет две године од НАТО агресије на нашу земљу, и у знак сећања на погинуле Пироћанце у ратовима од 1991. до 1999. године, данас је, у организацији града Пирота, оџан комеморативни скуп у Карађорђевом парку у Пироту. На споменик “Цвет младости” венце и цвеће положили су чланови породица погинулих бораца, представници Управе града, Војске Србије, Полицијске управе, начелница Пиротског округа Драгана Тончић, представници ратних и мирнодопских војних инвалида, СУБНОР – а, Друштва за неговање традицје ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Одреда извиђача, политичких партија и грађани.

У име Управе града присутнима се обратио, заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић. Он је, поред осталог, рекао да се после толико година много тога променило, да му је драго што су данас деца палих бораца одрасли и своји људи. Жали због чињенице да многи од њих нису успели да свију породично гнездо. Цолић каже да се и данас, после 22 године, траже разлози за непотребну погибију пиротских синова, али и кривци који се могу пронаћи свуда.

“Чини ми се да нисмо били довољно свесни чињенице да је боље и сто година преговарати него један дан ратовати, а камо ли седамдесет два. Кривце можемо тражити свуда, у нама самима, али и у властима земаља које су себи дале за право да тумаче људска права по свом нахођењу, и да штитећи, тобоже, нечија туђа права одузимају најнеприкосновеније право, а то је право на живот српским синовима. Једно је истина, ова деца која су погинула бранећи Србију нису крива никоме ни за шта. Њиховом смрћу бачена је огромна сенка на медјународно јавно право, на медјународно хуманитарно право, на концепт људских права уопште. Рат 1999. године започео је медијским спиновањем и лажним извештавањем о ситуацији на Косову. Агресија на нашу земљу почела је без одобрења Савета безбедности уједињених нација, организације која је 1948. настала како би штитила људска права сваког на овој земаљској кугли. Тај рат се завршио Резолуцијом 1244 у оквиру истих Уједињених нација, а коју су иницирале исте земље које ту Резолуцију не поштују. Видите парадокс, да рат почне гажењем свих принципа Уједињених нација, а да се заврши Резолуцијом коју 22 године газе, и праве се као да не постоји. Наши војници само су бранили своју земљу. У име Градске управе њима и њиховим породицама још једном се захваљујем и клањам се”- рекао је Цолић.

У свом обраћању, историчар, Владица Тошић, истакао је да је реч о бруталној агресији НАТО пакта на Савезну Републику Југославију. Пирот и Србија комеморативним скуповима и другим активностима негују културу сећања и чувају прошлост од заборава преносећи је на садашње и будуће генерације да знају да припадају јуначком народу, пркосној земљи  која је храбро и одлучно те 1999. године била на браника своје отаџбине и храбро се супротставила НАТО алијанси  бранећи своју слободу и право на самосталност и независност.

“Негујући културу сећања чувамо сећање на наших 26 Пироћанаца који су заједно са многим српским војницима, у ратовима од деведесетих до деведесет девете, уградили себе у Алеју великана ратника свих претходних ратова. Ми немамо право на заборав. Онај ко заборавља дозволиће да му се прошлост понови. Прошлост се никад не заборавља, прошлост је путоказ у будућност. Пирот памти, Србија памти, Пирот се сећа , Србија се сећа. Пирот и Србија никада неће заборавити и опростити невино страдање осамдесет деветоро деце током бруталне НАТО агресије”- рекао је Владица Тошић.

фото: Градска управа Пирот

Вест преузета са портала „Пиротске Вести“

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE