Почетна / Вести / Промоције књиге „Птице Пирота“ у којој је забележена и описана нова врста птице у Србији

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug - Ptice Pirota -

Завод за заштиту природе  Србије и ЕПС представило је  књигу  „Птице Пирота“, у просторијама Управне зграде ХЕ Пирот  у  четвртак 05. децембра 2019. године, у 12:00 часова.

Књигу је  јавности представио директор Завода мр Александар Драгишић, аутор Иван Меденица и рецензент др Петар Шурулинков. У име ЕПС-а промоцију је отоврио директор ХЕ „Пирот“ Љубомир Стојановић.

Књига је настала на основу петнестогодиших резултата истраживања аутора биолошког богатства родног Пирота, у оквиру којих је забележено пуно ретких и међународно важних врста. Базен се налази само километар од центра Пирота, на простору одводног канала ХЕ Пирот и представља  једно од најбогатијих места  врстама птица у Србији.

Највеће откриће је нове врсте за фауну птица Србије, пустињске грмуше. Ова врста гнезди се у полупустињским, пустињским и степским стаништима централне Азије са слабо развијеним спратом жбуња. Зиму проводи у јужној Азији, на Блиском истоку и на источним облалама Африке. Врста је са статусом луталице.

У  публикацији је представљено 217 врста птица које су забележене у периоду од 2005. до 2017. године. За све врсте је дат опис, екологија, исхрана и њен статус у Србији и све подржане фотографијама у боји. За свих 217 описаних врста могуће је скенирати и QR код, и послушати оглашавање врсте. Нових 5 врста, забележених у 2018. години, напоменуте су у додатку ове књиге, и њихови описи представљени су текстуално.

Приручник „Птице Пирота“ представља поред богатства орнитфауне језера и позитивну синтезу антропогених фактора (изградња ХЕ и компензационог базена) и природних фактора (географског положаја Пирота као коридору селидбеног пута птица). Локалитета са великом разноврсношћу птичјих врста у Србији има мало, а таквих места у непосредној близини града, толико антропогено измењених, још мање.

Аутор књиге је Иван Меденица. Рецензенти књиге су др Петар Шурулинков, др Владимир Јовановић, Братислав Грубач и Милош Радаковић. Издавач: Завод за заштиту природе Србије. Формат књиге је  24 cm, има 383 странa и  писана  је на српском језику.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE