Почетна / Саопштења / Саопштење за јавност

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Afrička kuga svinja - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Због појаве афричке куге свиња на територији Републике Србије, у Пиротском управном округу одржан је радни састанак са представницима јединица локалне самоуправе, полицијске управе града Пирота, сектором за ванредне ситуације уз присуство шефа републичке ветеринарске  инспекције, ветеринарског инспектора и начелнице округа.

Како је ово обољење вирусног порекла, веома се брзо шири зараза и доноси велике економске губитке. Клинички симптоми код ове болести слични су са симптомима више заразних болести свиња бактеријског и вирусног порекла, па је неопходно сваку сумњу пријавити надлежном ветеринару или ветеринаркој инспекцијској служби.

Због свега наведеног, неопходно је предузети биосигурносне мере, као  што је дезинфекција на улазу у домаћинство, као и у самом објекту где се држе животиње. Избегавати пашно држање свиња ради спречавања контакта са дивљим свињама. Свиње не хранити помијама.

Такође је неопходно да сва ловачка удружења имају појачан надзор у својим ловиштима и едукују ловце о потребним мерама.

Локалне самоуправе ће одржати састанке са представницима месних заједница и обавестити их о потребним мерама.

Афричка куга свиња није зооноза, односно људи не обољевају од ње, али они могу бити преносиоци.

На територији  Пиротског округа за сада нема регистроване појаве овог обољења.

Све информације  о овој заразној болести се налазе на насловној страни сајта управе за ветерину министарства пољопривреде.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE