Početna / Vesti / Peglana kobasica, kačkavalj i ćilim na 5. Danima Pirota u Nišu

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Niš - piroćanci - Pirotski upravni okrug - Dragana Tončić - načelnik - Niš -

U restoranu Doma Vojske u Nišu, danas je održana tradicionalna manifestacija „Dani Pirota u Nišu“ u organizaciji Udruženja piroćanaca „Pirosi“ iz Niša. Posetioci su imali priliku da probaju, nadaleko čuvene pirotske proizvode, kačkavalj, peglanu kobasicu, kulinarske specijalite i odabrana vina iz tog kraja. Manifistaciju je oraganizovalo Udruženje Piroćanaca u Nišu „Pirosi“, uz podršku Pirotskog i Nišavskog okruga i Turističke organizacije Pirot i Turističke organizacije Niš.

Na otvaranju, prisutnima su se obratili predsenik Udruženjaa „Pirosi“ Zoran Zlatković, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i direkotor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga okruga Dragana Tončić, zahvalila se organizatorima na današnjem otvaranju ove gastro-turističke manifestacije i istakla, „da specifičnost pirotskog kraja koji se ogleda u jedinstvenoj hrani, piću, dijalektu i gostopromstvu naroda, jesu zaptravo tradicija koju Piroćanci imaju za obavezu da čuvaju i promovišu“. Zoran Zlatković, predsednik Udruženja Piroćanaca u Nišu „Pirosi“, izrazio je nadu da će sledeća manifestaciaj biti još posećenija i dodao „da u Nišu živi oko 20 hiljada Piroćanaca, a menifestacije poput ove jesu nači i mesto da pokažu deo svoje kulture i običaja“.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, opravdano odstutna u telefonskoj izjavi za Južnu Srbiju Info kaže „da jedna od saradnji i načina povezivanja, jeste svakao Stara planina, koja povezuje Zaječarski, Nišavski i Pirotski.okrug“.

„Putevi su završeni ka tom planinskom centru. Takođe i završetkom istočnog kraka Koridora 10, Niš i Pirot će biti vremenski bliži, jer će se brže i bezbednije stizati. Njihovi kačkavalj, peglana kobasica, vurda, ćilimi i naša ponuda, pa aerodrom i banje, eto zajedničvkog nastupa“, dodaje Sotirovski.

Današnju manifestaciju je posetio i direktor Turističke organizacije Niš, Uroš Parlić. Parlić je podvukao, da su manifestacije ovakvog tipa veoma značajne, pre svega u zajedničkoj promociji „brendova“ jugoistočne Srbije.

Zainteresovani kupci i posetioci, mogli su da uživaju u čuvenoj peglanoj kobasici, pirtskom kačkavalju, dive se ručno tkanim ćilimima i ostalim „brendovima“, specifičnim za taj kraj.

Preuzeto sa portala Južna Srbija Info

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE