Početna / Vesti / Obeležavanje 75. godišnjice stradanja Jevreja u Pirotu

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Obeležavanje 75. godišnjice stradanja pirotskih Jevreja počelo je pomenom, javnim časom i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje u Jevrejskoj ulici u Pirotu.

Od drugog svetskog rata u Pirotu nema više jevreja. Do tada je živelo u našem gradu pedesetak jevrejskih porodica. Snage fašističke Bugarske su u noći između 12. i 13. marta pohapsile i zatvorile u zgradu Sokolane pirotske Gimnazije svo jevrejsko življe. Našlo se je tu 178 nedužnih duša koje su posle par dana deportovane  u Bugarsku, do luke Lom, a odatle, parobrodom  u koncentracioni logor Treblinka, odakle se na žalost niko nije vratio. Jevrejska mahala, posle drugog svetskog rata dobija naziv Jevrejska ulica. Među uhapšenima su, pored muškaraca  bile i  žene, deca, starci, sve što je imalo jevrejsko poreklo. O njihovom nedužnom stradanju govori i  spomen ploča, Davidova zvezda na početku jevrejske ulice.

Današnjem pomenu prisustvovali su i potomci porodica Abravanel i Jusufović, kao i predstavnici lokalne samouprave, okruga, Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejske opštine Niš, a pomen je prvi put držao jevrejski rabin. Podsećanja radi, Jevreji su bili prvi koji su na obale Nišave donosili novitete u kulturi stanovanja i življenja, građevinarstvu, odevanju od svojih rođaka iz evropskih gradova i Grčke. Neizbrisiv je trag njihovog vekovnog integrisanja u ovdašnje društvo, ali sa očuvanom tradicijom u svojoj veri, običajima, kulturi uopšte.

Da se zlo više nikada ne ponovi, čuvaćemo i negovati sećanje na njih dok živimo na ovim prostorima. Večna im slava.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE