Početna / Vesti / Sajam pirotske peglane kobasice

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug - Dragana Tončić - načelnik - peglana kobasica - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Protekli vikend je u Pirotu bio u znaku peglane kobasice, ove godine po šesti put, u organizaciji Turističke organizacije Pirot. Pirotska peglana kobasica samo je jedan u nizu brendova, pored čuvenog pirotskog jagnjeta, kačkavalj, ćilima… Kako je od 2013. godine organizovan prvi Sajam pirotske peglane kobasice, zaštićen je ovaj lokalni specijalitet.

Najkvalitetnije meso, bez primesa, samo sa začinima, belim lukom i ljutom paprikom, sušeno na prirodnom vazduhu, uz svakodnevno „peglanje“, predstavlja na daleko čuvenu peglanu kobasicu.

Veliki broj posetioca, kako iz zemlje, i ovoga puta, organizovano i u sopstvenoj režiji došlo je iz susedne Bugarske. I ovaj proizvod uvrstio se u čuvare tradicije, koji su za svakog veoma bitni jer se tako prepoznajemo, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ono što traje godinama, treba čuvati, zaštititi i negovati.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić je po ustaljenoj praksi i ove godine bila u ulozi domaćina svojim kolegama iz susednih okruga. Na Savin dan, Pirot su posetili i upriličili ovu manifestaciju načelnica Nišavskog upravnog okruga i načelnik Topličkog upravnog okruga sa saradnicima.

Po obilasku manifestacije, načelnici su imali priliku da razgovaraju sa ministrom poljoprivrede, gospodinom Branislavom Nedimovićem, koji je i otvorio Sajam, kao i direktorom RGZ-a, Borkom Draškovićem.

Izuzetna organizacija, velika posećenost, uz sve na vreme preduzete preventivne mere od strane republičkih inspekcijskih službi, samo su podsticaj za naredne godine i nove sajmove.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE