Početna / Vesti / Zakon o stanovanju i održavanju zgrada

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Pirotski upravni okrug - Pirotski upravni okrug -

U organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 31. avgusta 2017. u pomenutom ministarstvu održan je sastanak sa predstavnicima ministarstva i načelnicima upravnih okruga sa teritorije cele Srbije sa temom početak primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

U cilju unapređenja oblasti stanovanja, održavanja zgrada i očuvanja stambenog fonda, a na osnovu gore pomenutog Zakona koji stupa na snagu 31. decembra 2017. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kontinuirano sprovodi aktivnosti na primeni istog, kao i pružanju pomoći drugim akterima zaduženom za sprovođenje Zakona. Krajnji cilj je efikasno pružanje Zakonom propisanih usluga građanima Republike Srbije. Na osnovu Zakona, formiran je Registar stambenih zajednica koji je počeo sa radom 12. juna 2017. na  teritoriji cele Republike Srbije. U svakoj jedinici lokalne samouprave imenovan je registrator i zamenik registratora, koji su zaduženi za vođenje postupka registracije.  U skladu sa članom 138, stav 2, Zakona, sve stambene zajednice na teritoriji Republike Srbije imaju obavezu da se registruju u roku od 6 meseci od početka vođenja Registra. Uvođenje jedinstvenog sistema registracije stambenih zajednica od velikog je značaja za celu zemlju i sve jedinice lokalne samouprave iz razloga što se ažurnim vođenjem ovog registra ostvaruje mogućnost realizacije i praćenje ostvarenja jednog od osnovnih ciljeva Zakona, a to je povećana bezbednost zgrada.

Ovaj cilj se ostvaruje merama povećanja energetske efikasnosti, usvajanjem programa održavanja, hitnim intervencijama, donošenjem odluka o kućnom redu, sprovođenjem aktivnosti od javnog interesa, kao i utvrđivanjem tačnog katastarskog stanja i pomoći procesa ozakonjenja.

Registar predstavlja osnovni alat za praćenje tih aktivnosti.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE