Почетна / Вести / Закон о становању и одржавању зграда

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Pirotski upravni okrug - Пиротски управни округ -

У организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, 31. августа 2017. у поменутом министарству одржан је састанак са представницима министарства и начелницима управних округа са територије целе Србије са темом почетак примене Закона о становању и одржавању зграда.

У циљу унапређења области становања, одржавања зграда и очувања стамбеног фонда, а на основу горе поменутог Закона који ступа на снагу 31. децембра 2017. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре континуирано спроводи активности на примени истог, као и пружању помоћи другим актерима задуженом за спровођење Закона. Крајњи циљ је ефикасно пружање Законом прописаних услуга грађанима Републике Србије. На основу Закона, формиран је Регистар стамбених заједница који је почео са радом 12. јуна 2017. на  територији целе Републике Србије. У свакој јединици локалне самоуправе именован је регистратор и заменик регистратора, који су задужени за вођење поступка регистрације.  У складу са чланом 138, став 2, Закона, све стамбене заједнице на територији Републике Србије имају обавезу да се региструју у року од 6 месеци од почетка вођења Регистра. Увођење јединственог система регистрације стамбених заједница од великог је значаја за целу земљу и све јединице локалне самоуправе из разлога што се ажурним вођењем овог регистра остварује могућност реализације и праћење остварења једног од основних циљева Закона, а то је повећана безбедност зграда.

Овај циљ се остварује мерама повећања енергетске ефикасности, усвајањем програма одржавања, хитним интервенцијама, доношењем одлука о кућном реду, спровођењем активности од јавног интереса, као и утврђивањем тачног катастарског стања и помоћи процеса озакоњења.

Регистар представља основни алат за праћење тих активности.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE