Početna / Vesti / Međunarodni dan dece obolele od raka

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - NURDOR - Pirot - Pirotski upravni okrug - Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug -

U Svetskom kalendaru bolesti 15. februar zacrtan je kao Međunarodni dan dece obolele od raka.

Vrlo često statistika ume da zavara, pa da skup brojki na jednom mestu i ne bude pravi odraz stanja za posmatranu pojavu. Nažalost, kada je u pitanju kancer kod dece, ovo nepisano pravilo ne važi. Jer upravo statistika u ovom slučaju pokazuje da svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od ove opake bolesti.

Rak je bolest koja u potpunosti menja način života obolelog deteta i njegove porodice. Osnovni cilj obeležavanja Međunarodnog dana dece obolele od raka, upravo, edukacija javnosti i povećanje društvene svesti životne zajednice o problematici ove opake bolesti. Sama činjenica da im život počinje na najsuroviji način, dovoljna je kazna za jedno tako malo biće. Svi mi kao društveno odgovorni članovi životne zajednice, svestranim zalaganjem, što materijalno, tako i moralno, ovaj poražavajući trend u porastu novoobolele dece moramo staviti na prioritetno mesto. Unapređenjem kvaliteta lečenja i oporavka, rešavamo i sistemska pitanja. Ne dozvolimo da pate više nego što im sama bolest doprinosi, uključimo se  i budimo im prava i iskrena podrška.

Građani Pirota su svim srcem pomogli akciji i bili na trgu  kada su u nebo, simbolično poleteli zeleni baloni.

Slanjem SMS poruke na broj 1150 pomažete izgradnju novog hematološko-onkološkog odeljenja u Nišu. Pridružimo se akciji!

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE