Почетна / Актуелно / Идентификација ризика на локалном нивоу

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Град Пирот био је домаћин представницима Министарства унутрашњих послова 08. и 09. новембра 2016. Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије.

Национални тренинг центар за ванредне ситуације и Данска агенција за ванредне ситуације (DEMA) организовали су дводневни семинар са темом „Идентификација ризика на локалном нивоу“. Циљ семинара био је подизање капацитета локалних самоуправа за израду Процене ризика на локалном нивоу.

У раду семинара учествовали су команданти и начелници штабова за ванредне ситуације, начелница Пиротског управног округа, чланови штабова за ванредне ситуације (представници Црвеног крста Србије, ватрогасно – спасилачке јединице, полицијске Управе) градова Пирота и Лесковца, као и општина Бела Паланка, Бабушница и Димитровград.

Семинар је отворио и водио господин Иван Радивојевић, шеф одсека за обуку снага и субјеката система заштите и спасавања при Националном тренинг центру за ванредне ситуације. Предавачи су били господин Иван Барас, помоћник начелника Сектора за ванредене ситуације и господин Шефик Мухић, представник Данске агенције за ванредне ситуације.

Радионица је почела излагањем на тему: “Процена угрожености од елементарних непогода и других несрећа у Републици Србији и Нацрт нове методологије за израду процене угрожености“. Представници града Пирота су квалитетном презентацијом упознали учеснике семинара са проценама ризика и представљањем искустава на територији града Пирота. Затим је представник Данске агенције за ванредне ситуације приказао концепт базиран на ризику, димензионисању и искуствима Данске агенције за ванредне ситуације са локалним јединицама (општинама). Ово је уједно била и презентација и увод за сутрашњи дан који је осмишљен као радионица. У другом дану семинара, радионица се састојала од четири група, које су добиле конкретне задатке, где су извршене имплементације базиране на ризику, димензионисање конкретне ситуације и решења.

Све групе су биле на висини задатка и веома студиозно одговориле постављеним задатцима тако да је свеопшти утисак, како презентера, тако и полазника, да је ово још једно веома корисно искуство са елементима новог знања која ће се свакако применити у случају ванредних ситуација.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE