Početna / Aktuelno / Identifikacija rizika na lokalnom nivou

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Grad Pirot bio je domaćin predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova 08. i 09. novembra 2016. Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Nacionalni trening centar za vanredne situacije i Danska agencija za vanredne situacije (DEMA) organizovali su dvodnevni seminar sa temom „Identifikacija rizika na lokalnom nivou“. Cilj seminara bio je podizanje kapaciteta lokalnih samouprava za izradu Procene rizika na lokalnom nivou.

U radu seminara učestvovali su komandanti i načelnici štabova za vanredne situacije, načelnica Pirotskog upravnog okruga, članovi štabova za vanredne situacije (predstavnici Crvenog krsta Srbije, vatrogasno – spasilačke jedinice, policijske Uprave) gradova Pirota i Leskovca, kao i opština Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad.

Seminar je otvorio i vodio gospodin Ivan Radivojević, šef odseka za obuku snaga i subjekata sistema zaštite i spasavanja pri Nacionalnom trening centru za vanredne situacije. Predavači su bili gospodin Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za vanredene situacije i gospodin Šefik Muhić, predstavnik Danske agencije za vanredne situacije.

Radionica je počela izlaganjem na temu: “Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća u Republici Srbiji i Nacrt nove metodologije za izradu procene ugroženosti“. Predstavnici grada Pirota su kvalitetnom prezentacijom upoznali učesnike seminara sa procenama rizika i predstavljanjem iskustava na teritoriji grada Pirota. Zatim je predstavnik Danske agencije za vanredne situacije prikazao koncept baziran na riziku, dimenzionisanju i iskustvima Danske agencije za vanredne situacije sa lokalnim jedinicama (opštinama). Ovo je ujedno bila i prezentacija i uvod za sutrašnji dan koji je osmišljen kao radionica. U drugom danu seminara, radionica se sastojala od četiri grupa, koje su dobile konkretne zadatke, gde su izvršene implementacije bazirane na riziku, dimenzionisanje konkretne situacije i rešenja.

Sve grupe su bile na visini zadatka i veoma studiozno odgovorile postavljenim zadatcima tako da je sveopšti utisak, kako prezentera, tako i polaznika, da je ovo još jedno veoma korisno iskustvo sa elementima novog znanja koja će se svakako primeniti u slučaju vanrednih situacija.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE