Почетна / Вести / Локални развој отпоран на климатске промене

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Драгана Тончић - начелник - Пиротски управни округ -

У организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у сарадњи са Амбасадом Републике Француске, 26.октобра 2016. организован је консултативни састанак у циљу планирања мера смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште на нивоу локалних заједница.

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Владе Републике Србије Стана Божовић изјавила је да је учешће локалних самоуправа у активностима у области климатских промена од великог значаја за постизање глобалних циљева који се тичу смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Присутни су били представници локалних самоуправа, привреде, организација цивилног друштва и других заинтересованих страна, сви релевантни фактори од кључне важности и за постизање националних циљева и приоритета.

Како је Србија међу првим државама света припремила националне доприносе смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште и доставила их Конвенцији УН, Влада Србије је потврдила своју посвећеност раду у овој области. Министарство је подржало све активности у мобилизацији локалних самоуправа, али и иницијативе које долазе са нивоа општина и привредног сектора, а доприносе испуњењу циљева Владе у овој области.

Циљ састанка, одржаног у Француском институту, била је размена искустава и идеја по питању могућности смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште на нивоу локалних заједница, као и повећања отпорности на измењене климатске услове. На скупу је представљен пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“, који Министарство спроводи у сарадњи са Програмом УН за развој, а који се финансира из Глобалног фонда за животну средину. Основни циљ овог пројекта јесте пружање подршке локалним самоуправама у планирању и спровођењу иновативних мера и решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и повећање отпорности на измењене климатске услове.

Сврха овог скупа била је и популаризација области у сусрет 22. конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе, која ће се одржати од 7. до 18. новембра, у Маракешу, у Мароку. Присутнима су се обратили и амбасадор Француске у Србији Kristin Moro, представник Амбасаде Краљевине Марока у Србији Dris Hachak, као и стални координатор УН и стални представник UNDP у Србији Irena Vojačkova-Solorano.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE