Почетна / Вести / Дан сећања на српске и грчке борце у Првом светском рату

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Традиционална манифестација поводом Дана сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату, одржана је 20. септембра церемонијом полагања венаца и одавање помена и почасти страдалим војницима на српско грчком војничком гроблју у Пироту.

Венце на спомен обележја положили су амбасадори Грчке и Кипра, представници Министарства за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања, делегације Министарства одбране, као и Војске Србије, представници Града Пирота и Пиротског управног округа, војни изасланици Француске, Русије, Велике Британије, Чешке, Немачке и Италије.

Дан почетка пробоја Солунског фронта обележили су и потомци грчких ратника, припадника треће дивизије из Грчког крада Патраса, који традиционално, сваке године долазе у великом броју како би се поклонили сенима својих предака.

Амбасадор Грчке, господин Илијас Илијадис изразио је захвалност граду, округу, као и породици Сурланџис која већ пуних 43 година брине о уређењу гробља, уз подсећање да су корени пријатељства наша два народа веома дубоки и јако испреплетани скоро вековним пријатељством.

Опело је служено крај споменика 358 грчких војника који су сахрањени код нас, као и поред спомен обележја српским војницима, њих укупно 7610 страдалих у Балкански ратовима из нашег округа.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE