Početna / Vesti / Dan sećanja na srpske i grčke borce u Prvom svetskom ratu

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Tradicionalna manifestacija povodom Dana sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu, održana je 20. septembra ceremonijom polaganja venaca i odavanje pomena i počasti stradalim vojnicima na srpsko grčkom vojničkom groblju u Pirotu.

Vence na spomen obeležja položili su ambasadori Grčke i Kipra, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, delegacije Ministarstva odbrane, kao i Vojske Srbije, predstavnici Grada Pirota i Pirotskog upravnog okruga, vojni izaslanici Francuske, Rusije, Velike Britanije, Češke, Nemačke i Italije.

Dan početka proboja Solunskog fronta obeležili su i potomci grčkih ratnika, pripadnika treće divizije iz Grčkog krada Patrasa, koji tradicionalno, svake godine dolaze u velikom broju kako bi se poklonili senima svojih predaka.

Ambasador Grčke, gospodin Ilijas Ilijadis izrazio je zahvalnost gradu, okrugu, kao i porodici Surlandžis koja već punih 43 godina brine o uređenju groblja, uz podsećanje da su koreni prijateljstva naša dva naroda veoma duboki i jako isprepletani skoro vekovnim prijateljstvom.

Opelo je služeno kraj spomenika 358 grčkih vojnika koji su sahranjeni kod nas, kao i pored spomen obeležja srpskim vojnicima, njih ukupno 7610 stradalih u Balkanski ratovima iz našeg okruga.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE