Početna / Vesti / Obeležana 79. godišnjica od pogroma pirotskih Jevreja

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

U Jevrejskoj ulici, kod spomenika Davidove zvezde, na simboličan način obeležena je 79. godišnjica stradanja pirotskih Jevreja koji su u noći između 12. i 13. marta 1943. godine, od strane bugarskih okupatora odvedeni u Sokolanu pirotske Gimnazije, njih 178 duša, među kojima su bili i deca i stari na put bez povratka, u zloglasni logor smrti Treblinka iz koga se na žalost niko od njih nije vratio.

Ovom tužnom pomenu prisustvovao je ambasador Izraela u Beogradu, Njegova ekselencija Jahel Vilan, predstavnici jevrejske opštine Niš, kao i predstavnici izraelskih klubova Pirota i Niša.

Ovo je bila i prilika da se podsetimo na obeležavanje 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, gde se prijateljstvo i povezanost naša dva naroda ogleda dublje u prošlosti.

Ambasador Izraela je uz prisustvo predstavnika gradske uprave i načelnice okruga posetio i na daleko čuvenu i respektabilnu pirotsku Gimnaziju i specijalizovano IT odeljenje kome je ova ambasada donirala računarsku opremu koja je osnovni alat ovim mladim, talentovanim i uspešnim učenicima koji osvajaju prestižne nagrade na svim nivoima takmičenja i na dostojan način predstavljaju svoju školu.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE