Почетна / Вести / Обележана 79. годишњица од погрома пиротских Јевреја

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

У Јеврејској улици, код споменика Давидове звезде, на симболичан начин обележена је 79. годишњица страдања пиротских Јевреја који су у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године, од стране бугарских окупатора одведени у Соколану пиротске Гимназије, њих 178 душа, међу којима су били и деца и стари на пут без повратка, у злогласни логор смрти Треблинка из кога се на жалост нико од њих није вратио.

Овом тужном помену присуствовао је амбасадор Израела у Београду, Његова екселенција Јахел Вилан, представници јеврејске општине Ниш, као и представници израелских клубова Пирота и Ниша.

Ово је била и прилика да се подсетимо на обележавање 30 година од успостављања дипломатских односа Србије и Израела, где се пријатељство и повезаност наша два народа огледа дубље у прошлости.

Амбасадор Израела је уз присуство представника градске управе и начелнице округа посетио и на далеко чувену и респектабилну пиротску Гимназију и специјализовано ИТ одељење коме је ова амбасада донирала рачунарску опрему која је основни алат овим младим, талентованим и успешним ученицима који освајају престижне награде на свим нивоима такмичења и на достојан начин представљају своју школу.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE