Početna / Vesti / Promocije knjige „Ptice Pirota“ u kojoj je zabeležena i opisana nova vrsta ptice u Srbiji

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug - Ptice Pirota -

Zavod za zaštitu prirode  Srbije i EPS predstavilo je  knjigu  „Ptice Pirota“, u prostorijama Upravne zgrade HE Pirot  u  četvrtak 05. decembra 2019. godine, u 12:00 časova.

Knjigu je  javnosti predstavio direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić, autor Ivan Medenica i recenzent dr Petar Šurulinkov. U ime EPS-a promociju je otovrio direktor HE „Pirot“ Ljubomir Stojanović.

Knjiga je nastala na osnovu petnestogodiših rezultata istraživanja autora biološkog bogatstva rodnog Pirota, u okviru kojih je zabeleženo puno retkih i međunarodno važnih vrsta. Bazen se nalazi samo kilometar od centra Pirota, na prostoru odvodnog kanala HE Pirot i predstavlja  jedno od najbogatijih mesta  vrstama ptica u Srbiji.

Najveće otkriće je nove vrste za faunu ptica Srbije, pustinjske grmuše. Ova vrsta gnezdi se u polupustinjskim, pustinjskim i stepskim staništima centralne Azije sa slabo razvijenim spratom žbunja. Zimu provodi u južnoj Aziji, na Bliskom istoku i na istočnim oblalama Afrike. Vrsta je sa statusom lutalice.

U  publikaciji je predstavljeno 217 vrsta ptica koje su zabeležene u periodu od 2005. do 2017. godine. Za sve vrste je dat opis, ekologija, ishrana i njen status u Srbiji i sve podržane fotografijama u boji. Za svih 217 opisanih vrsta moguće je skenirati i QR kod, i poslušati oglašavanje vrste. Novih 5 vrsta, zabeleženih u 2018. godini, napomenute su u dodatku ove knjige, i njihovi opisi predstavljeni su tekstualno.

Priručnik „Ptice Pirota“ predstavlja pored bogatstva ornitfaune jezera i pozitivnu sintezu antropogenih faktora (izgradnja HE i kompenzacionog bazena) i prirodnih faktora (geografskog položaja Pirota kao koridoru selidbenog puta ptica). Lokaliteta sa velikom raznovrsnošću ptičjih vrsta u Srbiji ima malo, a takvih mesta u neposrednoj blizini grada, toliko antropogeno izmenjenih, još manje.

Autor knjige je Ivan Medenica. Recenzenti knjige su dr Petar Šurulinkov, dr Vladimir Jovanović, Bratislav Grubač i Miloš Radaković. Izdavač: Zavod za zaštitu prirode Srbije. Format knjige je  24 cm, ima 383 strana i  pisana  je na srpskom jeziku.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE