Почетна / Вести / Полагање венаца на споменике палим борцима

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Као и сваке године, тако је и данас, 20. септембра 2019. на Грчком и Српском гробљу одата  почаст војницима страдалим у Великом рату и обележена  101. годишњица пробоја Солунског фронта.

Овом свечаном догађају, поред представника Амбасаде Грчке, војних изасланика страних земаља, присуствовали су и представници министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања,  представници Амбасаде Кипра у Београду, представници министарства одбране Републике Србије, начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић са сарадницима, заменик градоначелника Пирота Видојко Панајотовић са сарадницима,  бројна удружења грађана и појединаца  која негују традицију ослободилачких ратова Србије и Грчке.

На грчком гробљу сахрањено је 358 грчких војника и официра који су страдали на нашем подручју 1918. и 1919. године. Највећи број страдалих бораца био је из града Патраса, тако да су и ове године помену присуствовали потомци и чувари традиције овог грчког града.

На српском гробљу је спомен обележје које је подигнуто у част 7.610 палих бораца Пиротског округа у Првом Светском рату.

Да их никада не заборавимо, ВЕЧНА ИМ СЛАВА!

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE