Početna / Vesti / Polaganje venaca na spomenike palim borcima

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Kao i svake godine, tako je i danas, 20. septembra 2019. na Grčkom i Srpskom groblju odata  počast vojnicima stradalim u Velikom ratu i obeležena  101. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Ovom svečanom događaju, pored predstavnika Ambasade Grčke, vojnih izaslanika stranih zemalja, prisustvovali su i predstavnici ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja,  predstavnici Ambasade Kipra u Beogradu, predstavnici ministarstva odbrane Republike Srbije, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić sa saradnicima, zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović sa saradnicima,  brojna udruženja građana i pojedinaca  koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije i Grčke.

Na grčkom groblju sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira koji su stradali na našem području 1918. i 1919. godine. Najveći broj stradalih boraca bio je iz grada Patrasa, tako da su i ove godine pomenu prisustvovali potomci i čuvari tradicije ovog grčkog grada.

Na srpskom groblju je spomen obeležje koje je podignuto u čast 7.610 palih boraca Pirotskog okruga u Prvom Svetskom ratu.

Da ih nikada ne zaboravimo, VEČNA IM SLAVA!

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE