Почетна / Вести / Обележавање 76. годишњице страдања Јевреја у Пироту

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - Jevreji - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Обележавање 76. годишњице страдања пиротских Јевреја почело је поменом, јавним часом и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје у Јеврејској улици у Пироту.

Од другог светског рата у Пироту нема више јевреја. До тада је живело у нашем граду педесетак јеврејских породица.

Снаге фашистичке Бугарске су у ноћи између 12. и 13. марта похапсиле и затвориле у зграду Соколане пиротске Гимназије сво јеврејско живље. Нашло се је ту 178 недужних душа које су после пар дана депортоване  у Бугарску, до луке Лом, а одатле, паробродом  у концентрациони логор Треблинка, одакле се на жалост нико није вратио. Јеврејска махала, после другог светског рата добија назив Јеврејска улица.

Међу ухапшенима су, поред мушкараца  биле и  жене, деца, старци, све што је имало јеврејско порекло. О њиховом недужном страдању говори и  спомен плоча, Давидова звезда на почетку јеврејске улице.

Данашњем помену присуствовали су и потомци породица Абраванел и Јусуфовић, као и представници локалне самоуправе, округа, Савеза јеврејских општина Србије, јеврејске општине Ниш, а помен је први пут држао јеврејски рабин.

Подсећања ради, Јевреји су били први који су на обале Нишаве доносили новитете у култури становања и живљења, грађевинарству, одевању од својих рођака из европских градова и Грчке. Неизбрисив је траг њиховог вековног интегрисања у овдашње друштво, али са очуваном традицијом у својој вери, обичајима, култури уопште.

Да се зло више никада не понови, чуваћемо и неговати сећање на њих док живимо на овим просторима. Вечна им слава.

Фотографија: Александар Ћирић/Pirotske Vesti

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE