Почетна / Вести / 146. година од погибије Васила Левског

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dimitrovgrad - Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Димитровград - Драгана Тончић - начелник - Пиротски управни округ -

Историјске везе Срба и Бугара осликавају се кроз вековну борбу за слободу као и кроз лик и дело многих великих људи који су поставили темеље суверенитета и државног уређења држава на Балкану.

Један од тих људи свакако је био и Васил Иванов Кунчев – Васил Левски, револуционар, вођа борбе за ослобођење  од власти отоманске империје.

Васил Левски је синоним пет вековне борбе за слободу балканских народа. Раме уз раме са истакнутим борцима за слободу осталих балканских народа, проносили су искру слободарства, доносећи и постављајући уједно и идеје новог савременог друштвеног уређења – демократске републике.

Балкански народи су одувек били на раскрсници путева, на месту судара цивилизација, били под вековном стегом отоманске империје. Људи попут Васила Левског су заслужни за буђење националне свести поробљеног и угњетаваног народа.

Данас, када се суочавамо са многобројним изазовима, европски пут, стабилност, добри односи са свим суседима, економски развој, бољи живот грађана, су императиве државе Србије. Убеђени смо у заједничку будућност свих држава и свих народа Балкана. Држава Србија је гарант мира, стабилности и једнаких права за све.

Посебно је важан равномеран економски развој свих делова наше земље и трудимо се да у наш крај привучемо стране инвестиције, да оживимо привреду, пољопривреду и туризам. Кроз прекограничне програме сарадње, покушавамо да одржавамо добре економске односе и омогућимо бенефите за народе са обе стране границе.

Загледани у прошлост, стојећи пред бистом револуционара, убеђени смо у још бољу будућност наших народа, убеђени смо у још боље повезивање народа Балкана, јер како је прошлост и историја ових крајева заједничка, таква је и будућност. Чврсто верујемо у то и убеђени смо у даљи развој добросуседских односа чему је гарант држава Србија!

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE