Почетна / Вести / Округли сто у Димитровграду о употреби традиционалних назива

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Данас, 16. фебруара 2019. на други дан државог празника, у општини Димитровград одржан је округли сто  на тему „УПОТРЕБА ТРАДИЦИОНАЛНИХ НАЗИВА И УПИС ПРИПАДНИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У МАТИЧНЕ КЊИГЕ“.

 

На иницијативу министарства државне управе и локалне самоуправе, општина Димитровград реализовала је овај округли сто где се једна иницијатива преточила у реализацију у данашњем дану. Наиме, зграда општине добила је таблу са двојезичним обележјем назива општине, с обзиром да је становништво на територији ове општине у највећем делу националне бугарске мањине.

Амбасадор Бугарске у Београду, Ратко Влајков, као и представници БАН-у у Софији, др.доц. Ана Кочева узели су активно учешће на трибини и изразили изузетно задовољство што се традиционални назив општини враћа после 68 година, тачније, јер се од  1951. године  овај назив није званично користио.

Испред министарства, састанку су присуствовали државни секретар др. Иван Бошњак и стручни сарадник Богдан Лекић.

Начелница Пиротског округа, Драгана Тончић, истакла је да се на територији округа и у општини Бабушница покреће иницијатива употребе традиционалних назива и двојезичног писма за пет села на територији ове општине.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE