Početna / Vesti / Okrugli sto u Dimitrovgradu o upotrebi tradicionalnih naziva

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Danas, 16. februara 2019. na drugi dan državog praznika, u opštini Dimitrovgrad održan je okrugli sto  na temu „UPOTREBA TRADICIONALNIH NAZIVA I UPIS PRIPADNIKA NACIONALNIH MANjINA U MATIČNE KNjIGE“.

 

Na inicijativu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, opština Dimitrovgrad realizovala je ovaj okrugli sto gde se jedna inicijativa pretočila u realizaciju u današnjem danu. Naime, zgrada opštine dobila je tablu sa dvojezičnim obeležjem naziva opštine, s obzirom da je stanovništvo na teritoriji ove opštine u najvećem delu nacionalne bugarske manjine.

Ambasador Bugarske u Beogradu, Ratko Vlajkov, kao i predstavnici BAN-u u Sofiji, dr.doc. Ana Kočeva uzeli su aktivno učešće na tribini i izrazili izuzetno zadovoljstvo što se tradicionalni naziv opštini vraća posle 68 godina, tačnije, jer se od  1951. godine  ovaj naziv nije zvanično koristio.

Ispred ministarstva, sastanku su prisustvovali državni sekretar dr. Ivan Bošnjak i stručni saradnik Bogdan Lekić.

Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, istakla je da se na teritoriji okruga i u opštini Babušnica pokreće inicijativa upotrebe tradicionalnih naziva i dvojezičnog pisma za pet sela na teritoriji ove opštine.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE