Početna / Vesti / Pomen palim borcima

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug - Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug -

Danas, 20. septembra 2018. na Grčkom i Srpskom groblju odata je počast vojnicima stradalim u Prvom Svetskom ratu i obeležena  100.godišnjica proboja Solunskog fronta.

Ovom svečanom događaju, pored predstavnika Ambasada Grčke, vojnih izaslanika stranih zemalja, prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za rad,zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Negovan Stanković, Komandant kopnene vojske, general – potpukovnik Milosav Simović, predstavnici ministarstva odbrane Republike Srbije, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić sa saradnicima, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima, predstavnici grada Niša, brojna udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije i Grčke.

Na grčkom groblju sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira koji su stradali na našem području 1918. i 1919. godine. Najveći broj stradalih boraca bio je iz grada Patrasa, tako da su i ove godine pomenu prisustvovali potomci i čuvari tradicije ovog grčkog grada.

Na srpskom groblju je spomen obeležje koje je podignuto u čast 7.610 palih boraca Pirotskog okruga u Prvom Svetskom ratu.

Ni vremenska distanca od jednog veka ne može i ne sme da umanji značaj njihovih podviga. Slava im!

fotografije: Pirotske Vesti

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE