Почетна / Вести / Помен палим борцима

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirot - Pirotski upravni okrug - Драгана Тончић - начелник - Пирот - Пиротски управни округ -

Данас, 20. септембра 2018. на Грчком и Српском гробљу одата је почаст војницима страдалим у Првом Светском рату и обележена  100.годишњица пробоја Солунског фронта.

Овом свечаном догађају, поред представника Амбасада Грчке, војних изасланика страних земаља, присуствовао је и државни секретар у Министарству за рад,запошљавање, социјална и борачка питања, Негован Станковић, Командант копнене војске, генерал – потпуковник Милосав Симовић, представници министарства одбране Републике Србије, начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић са сарадницима, градоначелник Пирота Владан Васић са сарадницима, представници града Ниша, бројна удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије и Грчке.

На грчком гробљу сахрањено је 358 грчких војника и официра који су страдали на нашем подручју 1918. и 1919. године. Највећи број страдалих бораца био је из града Патраса, тако да су и ове године помену присуствовали потомци и чувари традиције овог грчког града.

На српском гробљу је спомен обележје које је подигнуто у част 7.610 палих бораца Пиротског округа у Првом Светском рату.

Ни временска дистанца од једног века не може и не сме да умањи значај њихових подвига. Слава им!

фотографије: Пиротске Вести

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE