Почетна / Вести / Пеглана кобасица, качкаваљ и ћилим на 5. Данима Пирота у Нишу

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Niš - piroćanci - Pirotski upravni okrug - Драгана Тончић - начелник - Ниш -

У ресторану Дома Војске у Нишу, данас је одржана традиционална манифестација „Дани Пирота у Нишу“ у организацији Удружења пироћанаца „Пироси“ из Ниша. Посетиоци су имали прилику да пробају, надалеко чувене пиротске производе, качкаваљ, пеглану кобасицу, кулинарске специјалите и одабрана вина из тог краја. Манифистацију је ораганизовало Удружење Пироћанаца у Нишу „Пироси“, уз подршку Пиротског и Нишавског округа и Туристичке организације Пирот и Туристичке организације Ниш.

На отварању, присутнима су се обратили предсеник Удружењаа „Пироси“ Зоран Златковић, начелница Пиротског округа Драгана Тончић и дирекотор Туристичке организације Ниш Урош Парлић.

Начелница Пиротског управног округа округа Драгана Тончић, захвалила се организаторима на данашњем отварању ове гастро-туристичке манифестације и истакла, „да специфичност пиротског краја који се огледа у јединственој храни, пићу, дијалекту и гостопромству народа, јесу заптраво традиција коју Пироћанци имају за обавезу да чувају и промовишу“. Зоран Златковић, председник Удружења Пироћанаца у Нишу „Пироси“, изразио је наду да ће следећа манифестациај бити још посећенија и додао „да у Нишу живи око 20 хиљада Пироћанаца, а менифестације попут ове јесу начи и место да покажу део своје културе и обичаја“.

Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа, оправдано одстутна у телефонској изјави за Јужну Србију Инфо каже „да једна од сарадњи и начина повезивања, јесте свакао Стара планина, која повезује Зајечарски, Нишавски и Пиротски.округ“.

„Путеви су завршени ка том планинском центру. Такође и завршетком источног крака Коридора 10, Ниш и Пирот ће бити временски ближи, јер ће се брже и безбедније стизати. Њихови качкаваљ, пеглана кобасица, вурда, ћилими и наша понуда, па аеродром и бање, ето заједничвког наступа“, додаје Сотировски.

Данашњу манифестацију је посетио и директор Туристичке организације Ниш, Урош Парлић. Парлић је подвукао, да су манифестације оваквог типа веома значајне, пре свега у заједничкој промоцији „брендова“ југоисточне Србије.

Заинтересовани купци и посетиоци, могли су да уживају у чувеној пегланој кобасици, пиртском качкаваљу, диве се ручно тканим ћилимима и осталим „брендовима“, специфичним за тај крај.

Преузето са портала Јужна Србија Инфо

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE