Почетна / Вести / На пословном форуму „Србија-Бугарска” у Нишу учествовали и представници Пиротског округа

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Privredna komora - Zorana Mihajlović - Драгана Тончић - Зорана Михајловић - начелник - Пиротски управни округ - Привредна комора -

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да Србија и Бугарска по сарадњи и заједничким пројектима треба да буду пример за друге земље региона и позвала бугарске грађевинске компаније да се удружују са српским како би заједно радили на инфраструктурним пројектима.

Михајловићева и заменик премијера Бугарске Томислав Дончев поручили су, отварајући пословни форум “Србија-Бугарска” у Нишу, да је заједнички циљ две земље да повећају трговинску размену две земље са милијарду на 3,5 милијарди евра. “Верујем да то можемо, ако будемо радили заједно. Завршетак изградње источног крака друмског Коридора 10, који спаја Србију и Бугарску, модернизација и реконструкција пруге Ниш-Димитровград са изградњом обилазне пруге око Ниша и изградња гасне конекције између две земље пројекти су који представљају основ за боље повезивање и унапређење економске сарадње између две земље”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да бројне бугарске компаније већ послују у Србији и позвала бугарске грађевинаре да се удружују са српским фирмама и да заједно конкуришу на новим инфраструктурним пројектима у Србији, укључујући модернизацију железнице и изградњу “ауто-пута мира” Ниш-Мердаре-Приштина.

“Поред физичких баријера које полако превазилазимо тако што градимо и модернизујемо нашу инфраструктуру, инсистираћемо на томе да заједно радимо и на уклањању нефизичких баријера. Наш заједнички задатак је да смањимо чекање возова на нашим границама кроз ефикасније граничне процедуре и да будемо ефикаснији у издавању грађевинских и свих других дозвола”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да Србија и Бугарска имају дипломатске односе већ 139 година и да су упркос свему што се дешавало кроз историју успеле да буду добри суседи и пријатељи. “Стално се враћамо у прошлост, али кад се враћамо, треба да се сетимо и примера Васкрса 1918. године на Солунском фронту, кад су српски и бугарски војници, иако на супротним странама, спустили бајонете и разменили цигарете и хлеб”, рекла је Михајловићева.

Заменик премијера Бугарске Томислав Дончев рекао је да Бугарска, као председавајућа ЕУ, жели да снажније постави на европску агенду питање проширења Европске уније, конкретно западног Балкана. “Бугарска је део региона, земље западног Балкана су наши суседи, али и наши пријатељи”, рекао је Дончев, и додао да је у политици је битно не само шта су потписале ове владе, него и да се боље упознају градоначелници, да се упознају обични људи.

“Балканске државе имају компликовану и дугу историју, а волео бих да можемо да будемо богатији неким другим стварима. Можемо увек да се сетимо шта се десило пре 100 или 200 година, али би боље било да историју оставимо историчарима. Данас у разговору са потпредседницом Владе желим да се фокусирамо на ауто-путеве, на бољу сарадњу у железничком саобраћају, на гасне интерконекције”, рекао је Дончев, и позвао привреднике обе земље да искористе данашњи форум да се боље упознају.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је да је данашњи пословни форум у Нишу највећи до сада, јер је окупио око 130 компанија, односно 200 привредника, који треба да склапају послове и да заједно освајају нова тржишта. Он је додао да највеће шансе за повећање извоза имају произвођачи из области прехрамбене индустрије, произвођачи грађевинског материјала и ИТ, што показује и број пријављених компанија из ових сектора.

Састанку су присуствовали и Драгана Тончић, начелница Пиротског управног округа, Братислав Ћирић, помоћник градоначелника Пирота и Драган Манчев, заменик председника општине Димитровград.

Братислав Ћирић је у свом излагању представио Пирот и Слободну зону као дестинацију за инвестиције, са свим погодностима које Србија и Пирот дају инвеститоримаи. Том приликом Ћирић је позвао све да инвестирају у Пирот.

Преузето са сајта  Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE