Početna / Vesti / Na poslovnom forumu „Srbija-Bugarska” u Nišu učestvovali i predstavnici Pirotskog okruga

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Privredna komora - Zorana Mihajlović - Dragana Tončić - Zorana Mihajlović - načelnik - Pirotski upravni okrug - Privredna komora -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da Srbija i Bugarska po saradnji i zajedničkim projektima treba da budu primer za druge zemlje regiona i pozvala bugarske građevinske kompanije da se udružuju sa srpskim kako bi zajedno radili na infrastrukturnim projektima.

Mihajlovićeva i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev poručili su, otvarajući poslovni forum “Srbija-Bugarska” u Nišu, da je zajednički cilj dve zemlje da povećaju trgovinsku razmenu dve zemlje sa milijardu na 3,5 milijardi evra. “Verujem da to možemo, ako budemo radili zajedno. Završetak izgradnje istočnog kraka drumskog Koridora 10, koji spaja Srbiju i Bugarsku, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša i izgradnja gasne konekcije između dve zemlje projekti su koji predstavljaju osnov za bolje povezivanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da brojne bugarske kompanije već posluju u Srbiji i pozvala bugarske građevinare da se udružuju sa srpskim firmama i da zajedno konkurišu na novim infrastrukturnim projektima u Srbiji, uključujući modernizaciju železnice i izgradnju “auto-puta mira” Niš-Merdare-Priština.

“Pored fizičkih barijera koje polako prevazilazimo tako što gradimo i modernizujemo našu infrastrukturu, insistiraćemo na tome da zajedno radimo i na uklanjanju nefizičkih barijera. Naš zajednički zadatak je da smanjimo čekanje vozova na našim granicama kroz efikasnije granične procedure i da budemo efikasniji u izdavanju građevinskih i svih drugih dozvola”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da Srbija i Bugarska imaju diplomatske odnose već 139 godina i da su uprkos svemu što se dešavalo kroz istoriju uspele da budu dobri susedi i prijatelji. “Stalno se vraćamo u prošlost, ali kad se vraćamo, treba da se setimo i primera Vaskrsa 1918. godine na Solunskom frontu, kad su srpski i bugarski vojnici, iako na suprotnim stranama, spustili bajonete i razmenili cigarete i hleb”, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev rekao je da Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja Evropske unije, konkretno zapadnog Balkana. “Bugarska je deo regiona, zemlje zapadnog Balkana su naši susedi, ali i naši prijatelji”, rekao je Dončev, i dodao da je u politici je bitno ne samo šta su potpisale ove vlade, nego i da se bolje upoznaju gradonačelnici, da se upoznaju obični ljudi.

“Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji nekim drugim stvarima. Možemo uvek da se setimo šta se desilo pre 100 ili 200 godina, ali bi bolje bilo da istoriju ostavimo istoričarima. Danas u razgovoru sa potpredsednicom Vlade želim da se fokusiramo na auto-puteve, na bolju saradnju u železničkom saobraćaju, na gasne interkonekcije”, rekao je Dončev, i pozvao privrednike obe zemlje da iskoriste današnji forum da se bolje upoznaju.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je današnji poslovni forum u Nišu najveći do sada, jer je okupio oko 130 kompanija, odnosno 200 privrednika, koji treba da sklapaju poslove i da zajedno osvajaju nova tržišta. On je dodao da najveće šanse za povećanje izvoza imaju proizvođači iz oblasti prehrambene industrije, proizvođači građevinskog materijala i IT, što pokazuje i broj prijavljenih kompanija iz ovih sektora.

Sastanku su prisustvovali i Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Bratislav Ćirić, pomoćnik gradonačelnika Pirota i Dragan Mančev, zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad.

Bratislav Ćirić je u svom izlaganju predstavio Pirot i Slobodnu zonu kao destinaciju za investicije, sa svim pogodnostima koje Srbija i Pirot daju investitorimai. Tom prilikom Ćirić je pozvao sve da investiraju u Pirot.

Preuzeto sa sajta  Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE