Почетна / Вести / Свечаност поводом 145 година од смрти бугарског револуционара Васила Левског

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dimitrovgrad - Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Vasil Levski - Васил Левски - Димитровград - Драгана Тончић - начелник - Пиротски управни округ -

Историјске везе Срба и Бугара осликавају се кроз вековну борбу за слободу као и кроз лик и дело многих великих људи који су поставили темеље суверенитета и државног уређења држава на Балкану. Један од тих људи свакако је био и Васил Иванов Кунчев – Васил Левски, револуционар, вођа борбе за ослобођење  од власти отоманске империје. Данас, када обележавамо 145. годишњицу од његове погибије, Васил Левски је И даље  синоним пет вековне борбе за слободу балканских народа. Раме уз раме са истакнутим борцима за слободу осталих балканских народа, проносили су искру слободарства, доносећи и постављајући уједно и идеје новог савременог друштвеног уређења – демократске републике.

Балкански народи су одувек били на раскрсници путева, на месту судара цивилизација, били под вековном стегом отоманске империје. Људи попут Васила Левског су заслужни за буђење националне свести поробљеног и угњетаваног народа.

Загледани у прошлост, стојећи пред бистом револуционара, убеђени смо у још бољу будућност наших народа, убеђени смо у још боље повезивање народа Балкана, јер како је прошлост и историја ових крајева заједничка, таква је и будућност. Чврсто верујемо у то и убеђени смо у даљи развој добросуседских односа чему је гарант држава Србија!

 

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE