Почетна / Вести / Сећање на 7. јул – Дан устанка народа Србије

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Рађевачка партизанска чета Ваљевског партизанског одреда, тог 7. јула давне 1941. године у Белој Цркви код Крупња, на челу са Жикицом Јовановићем Шпанцем подигла је устанак против фашизма којем није било места у нашој земљи, а наравно, никад га ни неће бити. Народ Србије данас са поносом обележава дан када је снагом слободарских уверења устао против фашистичких окупатора и запалио прву устаничку искру у пониженој и поробљеној Европи.

Српски народ је у Другом светском рату бранио право на слободу и своју државу, али се народноослободилачки покрет борио и за цивилизацијске вредности као што су описмењавање становништва или еманципација жена. Тиме су постављени темељи за свеопшти напредак и просперитет нашег народа који је почео по ослобађању.

Обележавање 7. јула је порука свим онима који релативизују и умањују истину о страдању српског народа под фашизмом и његовом доприносу у борби против истог. Корак са савременим светом не значи одрицање од свог идентитета наслеђа и интереса, а опредељење за европске вредности не сме да значи одустајање од сопствених националних интереса.

Иако није државни празник, 7. јул се не може избацити из историје и народног сећања.  Овим чувамо дело на велике јунаке и поштујемо стечену славу својих предака.

0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE