Početna / Vesti / Sećanje na 7. jul – Dan ustanka naroda Srbije

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

Rađevačka partizanska četa Valjevskog partizanskog odreda, tog 7. jula davne 1941. godine u Beloj Crkvi kod Krupnja, na čelu sa Žikicom Jovanovićem Špancem podigla je ustanak protiv fašizma kojem nije bilo mesta u našoj zemlji, a naravno, nikad ga ni neće biti. Narod Srbije danas sa ponosom obeležava dan kada je snagom slobodarskih uverenja ustao protiv fašističkih okupatora i zapalio prvu ustaničku iskru u poniženoj i porobljenoj Evropi.

Srpski narod je u Drugom svetskom ratu branio pravo na slobodu i svoju državu, ali se narodnooslobodilački pokret borio i za civilizacijske vrednosti kao što su opismenjavanje stanovništva ili emancipacija žena. Time su postavljeni temelji za sveopšti napredak i prosperitet našeg naroda koji je počeo po oslobađanju.

Obeležavanje 7. jula je poruka svim onima koji relativizuju i umanjuju istinu o stradanju srpskog naroda pod fašizmom i njegovom doprinosu u borbi protiv istog. Korak sa savremenim svetom ne znači odricanje od svog identiteta nasleđa i interesa, a opredeljenje za evropske vrednosti ne sme da znači odustajanje od sopstvenih nacionalnih interesa.

Iako nije državni praznik, 7. jul se ne može izbaciti iz istorije i narodnog sećanja.  Ovim čuvamo delo na velike junake i poštujemo stečenu slavu svojih predaka.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE