Почетна / Актуелно / Прослава 100 година од топличког устанка

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Aleksandar Vučić - Dragana Tončić - načelnik - Pirotski upravni okrug - Александар Вучић - Драгана Тончић - Пиротски управни округ -

У недељу 26.фебруара, у центру Прокупља, у срцу Топлице, код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918 одржана је државна церемонија. Након верског обреда, положени су ловорови венци и одате највише државне и војне почасти.

Топлички устанак био је први и једини устанак против тираније у било којој држави окупиране Европе у Првом светском рату. Вечито питање историчара да ли је последица устанка било још више српских жртава, историја говори да су управо српске жртве биле узрок устанка, а да је топлички устанак био у то време једини организовани устанак у Европи. Побијено је 20.000 Толичана само зато што су одлучили да кажу не, супроставе се бугарском окупатору.

Непосредан повод за избијање устанка била је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте Реке. Срби су устали против насилне мобилизације, и то против својих сународника, безобзирне пљачке и гушења свега српског. Устанку је претходило повлачење српске војске преко Албаније, пред успешном офанзивом армија Централних сила у јесен 1915. године. У Србији су тада формирани органи окупационе власти који су денационализацијом, пљачком и мобилизацијом Срба изазвали револт и огорчење српског становништва. Те 1916. године Бугари су оформили регрутне центре и започели регрутацију српских мушкараца од 18 до 50 година, како би их послали у бугарску војску. Истовремено је започета и присилна “бугаризација” становништва, која је подразумевала забрану српског језика и употребе ћириличког писма, затварање српских школа, спаљивање књига и забрану неговања спских обичаја. Такође, било је забрањено користити српска презимена, па је, да би презимена изгледала као бугарска, из српских презимена уклањан наставак “ић” и додаван наставак “ов”. Све то изазвало је отпор становништва.

Устанике су организовали и предводили четворица војвода – Коста Војиновић, браћа Милинко и Тошко Влаховић и Јован Радовић. Устаничка војска од око 15.000 хиљада бораца сишла је у рано пролеће 1917. године са планина у равнице и окупаторске гарнизоне, заробила око 1.000 бугарских војника и ослободила велики део јужне Србије. Највеће борбе водиле су се у долини јужне Мораве, на Копаонику и на северу Косова, а општим народним устанком је створена такозвана “Топличка слободна република”, која је трајала месец дана и обухватала је територију Топлице, Јабланице, Јастрепца, источних и средњих предела Копаоника.

Међутим, офанзивом централних сила и страховитом репресијом у пролеће 1917. године “Топличка слободна република” је сломљена, а у самом топличком округу до темеља је уништено 55 села. Упркос свему, преостале устаничке чете су наставиле борбе, па су до јесени 1917. године комитске чете наставиле борбе широм Србије. У јесен 1917. године Топлички устанак је угушен у крви, окупаторски војници, највише бугарски, убијали су не само последње учеснике побуне, него и жене, децу и старце.

0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE