Почетна / Вести / Међународни дан деце оболеле од рака

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Dragana Tončić - načelnik - NURDOR - Pirot - Pirotski upravni okrug - Драгана Тончић - начелник - Пирот - Пиротски управни округ -

У Светском календару болести 15. фебруар зацртан је као Међународни дан деце оболеле од рака.

Врло често статистика уме да завара, па да скуп бројки на једном месту и не буде прави одраз стања за посматрану појаву. Нажалост, када је у питању канцер код деце, ово неписано правило не важи. Јер управо статистика у овом случају показује да сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од ове опаке болести.

Рак је болест која у потпуности мења начин живота оболелог детета и његове породице. Основни циљ обележавања Међународног дана деце оболеле од рака, управо, едукација јавности и повећање друштвене свести животне заједнице о проблематици ове опаке болести. Сама чињеница да им живот почиње на најсуровији начин, довољна је казна за једно тако мало биће. Сви ми као друштвено одговорни чланови животне заједнице, свестраним залагањем, што материјално, тако и морално, овај поражавајући тренд у порасту новооболеле деце морамо ставити на приоритетно место. Унапређењем квалитета лечења и опоравка, решавамо и системска питања. Не дозволимо да пате више него што им сама болест доприноси, укључимо се  и будимо им права и искрена подршка.

Грађани Пирота су свим срцем помогли акцији и били на тргу  када су у небо, симболично полетели зелени балони.

Слањем СМС поруке на број 1150 помажете изградњу новог хематолошко-онколошког одељења у Нишу. Придружимо се акцији!

0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE