Почетна / Вести / Примена закона о информационој безбедности

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

У Београду је, 31. октобара 2016. године у Привредној комори Србије одржан радни састанак о почетку примене закона о информационој безбедности као глобалног изазова.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић изјавила је да је Закон о информационој безбедности данас актуелнији него икад будући да је информациона безбедност изазов у читавом свету и да технолошки напредак све више обликује наше животе. Државна секретарка је на скупу о примени и представљању предлога уредби тог закона истакла да Србија иде у сусрет светским трендовима и решењима других држава које веома озбиљно приступају овом питању, нарочито узимајући у обзир надолазећу еру интернета. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је израдило предлоге четири уредбе Закона о информационој безбедности.

Реч је о предлогу уредбе о ближем садржају акта о безбедности информационо-комуникационих система од посебног значаја, начину провере и садржају извештаја о провери безбедности ИКТ система од посебног значаја, као и уредбе о ближем уређењу мера заштите ИКТ система од посебног значаја. Готов је и предлог уредбе о утврђивању листе послова у областима у којима се обављају делатности од општег интереса и у којима се користе ИКТ системи од посебног значаја, и уредбе о поступку достављања података, листи, врстама и значају инцидената и поступку обавештавања о инцидентима у ИКТ системима од посебног значаја.

Крајем јануара ове године, донет је Закон о информационој безбедности, а на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација, што представља први системски закон у овој области јер омогућава успостављање институционалног оквира информационе безбедности у Србији. Влада је ове године образовала и тело за координацију послова информационе безбедности, којем председава Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Радном састанку су присуствовали представници локалних самоуправа Пиротског управног округа и начелница округа Драгана Тончић.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE