Početna / Vesti / Primena zakona o informacionoj bezbednosti

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

U Beogradu je, 31. oktobara 2016. godine u Privrednoj komori Srbije održan radni sastanak o početku primene zakona o informacionoj bezbednosti kao globalnog izazova.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da je Zakon o informacionoj bezbednosti danas aktuelniji nego ikad budući da je informaciona bezbednost izazov u čitavom svetu i da tehnološki napredak sve više oblikuje naše živote. Državna sekretarka je na skupu o primeni i predstavljanju predloga uredbi tog zakona istakla da Srbija ide u susret svetskim trendovima i rešenjima drugih država koje veoma ozbiljno pristupaju ovom pitanju, naročito uzimajući u obzir nadolazeću eru interneta. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izradilo predloge četiri uredbe Zakona o informacionoj bezbednosti.

Reč je o predlogu uredbe o bližem sadržaju akta o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, kao i uredbe o bližem uređenju mera zaštite IKT sistema od posebnog značaja. Gotov je i predlog uredbe o utvrđivanju liste poslova u oblastima u kojima se obavljaju delatnosti od opšteg interesa i u kojima se koriste IKT sistemi od posebnog značaja, i uredbe o postupku dostavljanja podataka, listi, vrstama i značaju incidenata i postupku obaveštavanja o incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja.

Krajem januara ove godine, donet je Zakon o informacionoj bezbednosti, a na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, što predstavlja prvi sistemski zakon u ovoj oblasti jer omogućava uspostavljanje institucionalnog okvira informacione bezbednosti u Srbiji. Vlada je ove godine obrazovala i telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, kojem predsedava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Radnom sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Pirotskog upravnog okruga i načelnica okruga Dragana Tončić.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE