Почетна / Вести / Пета национална конференција о прекограничној сарадњи

  • Уредник
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

У петак, 21. октобра 2016. у Сава центру, одржана је пета конференција о прекограничној сарадњи у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Србије.

Конференцију су отворили министар задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт и шеф Јединице у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији Мореј Гиланд.

Представљени су досадашњи резултати програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Републици Србији и околним землјама, као и нова финансијска перспектива Европске уније намењена овој сарадњи.

– „Европске интеграције су део унутрашње развојне политике Србије и влада је заузела став да средства из фондова ЕУ буду подршка реформама и развоју на свим нивоима, од локалног до републичког“, истакла је министарка Јоксимовић на отварању конференције. Као добро коришћење тих средстава , пример су Мађарска, Пољска, Словачка, где су ове земље на тај начин развиле своју унутрашњу снагу и економију.

Локалним самоуправама је упућен позив да ураде добру методолошку процену, виде стварне потребе и учествују у пројектима ЕУ јер је за период 2014-2020. године, Србији одобрено више од 254 милиона евра за спровођење ових пројеката.

Министарка Јоксимовић је на конференцији доделила и награде за осам најбољих пројеката прекограничне и трансанационалне сарадње. Награде су додељене следећим пројектима: Прекогранични развојни потенцијал као основа одрживог развоја (Србија – Бугарска), Археолошко наслеђе ближе туристима (Србија – Бугарска), Подршка окружењу без алергена (Мађарска – Србија), Имплементација центра за спасавање и очување природе и систем надгледања здравља животиња уз прекограничну сарадњу (Мађарска – Србија), Заједничка позоришна представа: Свеобухватан и кохерентан фокус на лјуде који живе у пограничном региону (Мађарска – Србија), Здравље без граница (Румунија – Србија), Способности румунских и српских власти за реаговање у ванредним ситуацијама (Румунија – Србија) и Јачање капацитета Сектора за вендредне ситуације у деловању са НУС-ом и другим опасним средствима (Хрватска – Србија 2007 -2013).

Прва два награђена пројекта су пројекти града Пирота, што представлја заслужену и очекивану сатисфакцију за уложени труд. На скупу је учестовало више од 300 представника институција Владе Републике Србије, Европске уније, регионалне и локалне самоуправе, академске и стручне јавности, медија, цивилног друштва, као и корисника и потенцијалних корисника Програма.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE