Početna / Vesti / Peta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

U petak, 21. oktobra 2016. u Sava centru, održana je peta konferencija o prekograničnoj saradnji u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Konferenciju su otvorili ministar zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport i šef Jedinice u Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji Morej Giland.

Predstavljeni su dosadašnji rezultati programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji i okolnim zemljama, kao i nova finansijska perspektiva Evropske unije namenjena ovoj saradnji.

– „Evropske integracije su deo unutrašnje razvojne politike Srbije i vlada je zauzela stav da sredstva iz fondova EU budu podrška reformama i razvoju na svim nivoima, od lokalnog do republičkog“, istakla je ministarka Joksimović na otvaranju konferencije. Kao dobro korišćenje tih sredstava , primer su Mađarska, Poljska, Slovačka, gde su ove zemlje na taj način razvile svoju unutrašnju snagu i ekonomiju.

Lokalnim samoupravama je upućen poziv da urade dobru metodološku procenu, vide stvarne potrebe i učestvuju u projektima EU jer je za period 2014-2020. godine, Srbiji odobreno više od 254 miliona evra za sprovođenje ovih projekata.

Ministarka Joksimović je na konferenciji dodelila i nagrade za osam najboljih projekata prekogranične i transanacionalne saradnje. Nagrade su dodeljene sledećim projektima: Prekogranični razvojni potencijal kao osnova održivog razvoja (Srbija – Bugarska), Arheološko nasleđe bliže turistima (Srbija – Bugarska), Podrška okruženju bez alergena (Mađarska – Srbija), Implementacija centra za spasavanje i očuvanje prirode i sistem nadgledanja zdravlja životinja uz prekograničnu saradnju (Mađarska – Srbija), Zajednička pozorišna predstava: Sveobuhvatan i koherentan fokus na ljude koji žive u pograničnom regionu (Mađarska – Srbija), Zdravlje bez granica (Rumunija – Srbija), Sposobnosti rumunskih i srpskih vlasti za reagovanje u vanrednim situacijama (Rumunija – Srbija) i Jačanje kapaciteta Sektora za vendredne situacije u delovanju sa NUS-om i drugim opasnim sredstvima (Hrvatska – Srbija 2007 -2013).

Prva dva nagrađena projekta su projekti grada Pirota, što predstavlja zasluženu i očekivanu satisfakciju za uloženi trud. Na skupu je učestovalo više od 300 predstavnika institucija Vlade Republike Srbije, Evropske unije, regionalne i lokalne samouprave, akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika Programa.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE