Početna / Vesti / Redovna konferencija za novinare o radu inspekcijskih službi

  • Urednik
  • 0 Views
  • 0 komentara
  • Nema tagova

U Pirotskom upravnom okrugu održana je redovna konferencija za novinare o radu inspekcijskih službi na teritoriji okruga.

Ovo je bilo prvo obraćanje posle godišnjih odmora i odnosilo se na rad za mesece jun, jul i avgust. Bez obzira na sezonu godišnjih odmora, inspektori našeg okruga su vredno radili i obavljali redovnu kontrolu.

Ispred onih Ministarstava koja ne dozvoljavaju javno obraćanje, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, izvršila je prezentaciju rezultata rada.

Rad veterinarske inspekcije u letnjim mesecima bio je veoma intenzivan, s’obzirom da se na području našeg okruga pojavilo zarazno oboljenje, nodularni dermatit, pa je u predhodnom periodu vakcinisani 10.381 grlo, što predstavlja procenat realizacije od očekivanog broja 99,97%. U 11 individualnih gazdinstava kod kojih je potvrđena zarazna bolest, izvršena je eutanazija na humani način, sa adekvatnim zbrinjavanjem leševa na neškodljiv način.

Poljoprivredna inspekcija je u predhodnom periodu izvršila 87 redovnih kontrola, od toga je podneto 6 rešenja i 1 krivična prijava. Kontrola je vršena u kod donošenja programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kako u svojini, tako i kod zakupaca – korisnika. Kontrolisano je i korišćenje pašnjaka na Staroj planini.

Inspekcija za zaštitu životne sredine imala je 36 redovnih i 26 vanrednih pregleda kako na području Pirotskog okruga, tako i u Pčinjskom, Jablaničkom, Nišavskom, Zaječarskom i Borskom okrugu. Doneto je 5 rešenja, 1 zabrana i prosleđeno je 8 dopisa. Procesuirana je 1 prekšajna prijava.

Vodni inspektor je izvršio 38 inspekcijska pregleda. Urađene su i 19 kontrole po nalogu – eksploatacija peska i šljunka u slivu korita reke Nišave i Južne Morave. Bilo je i 6 redovnih i 1 vanredni inspekcijski nadzor.

Sanitarna inspekcija je u periodu jun-avgust 2016. izvršila 134 redovna i 3 vanredna pregleda na teritoriji okruga. Kontrola je vršena u ugostiteljskim objektima i objektima za smeštaj, sa akcentom na objekte duž putnog pravca. Kontrolisani su i gradski vodovi i otvoreni bazeni. Uzeto je ukupno 48 brisa sa ruku zaposlenih i 134 brisa sa pribora i radnih površina. 13 brisa je neispravno, naplaćeno je 10 mandatnih kazni i pokrenute su 2 prekršajne prijave.

Turistička inspekcija je imala redovne kontrole po prijavi građana. Kotrola je vršena u ugostiteljskim objektima, vašaru i na manifestaciji dani banice.

Inspekcija rada je stalnim obilaskom terena i angažovanjem uspela da smanji broj kršenja zakona kako u pogledu zaštite radnika na radnom mestu, tako i prijavom istih u radni odnos. Bilo je preko 250 nadzora, otkriveno je 45 lica bez ugovora o radu, a u predhodnom periodu bilo je samo 3 lakših povreda. Kontrolisani su gradilišta, ugostiteljski objekti i trgovine.

Tržišna inspekcija je kontrolisala promet svih vrsta robe, naročiti akcenat je bio na zaštitu prava intelektualne svojine i kontolisane su sportske marke. Vršena je i kontrola usaglašenosti sa tehničkim zahtevima u odnosu na standarde. Kontrolisan je i duvan, tačnije šverc duvana u trgovinama i na pijacama, ali nije bilo u ovom periodu nepravilnosti. U letnjim mesecima kontrolišu se sunčane naočare, a pred početak školske godine i udžbenici. Ni u ovom delu kontrole nije bilo nepravilnosti.

Sledeće izveštavanje za medije biće u novembru mesecu za period septembar – oktrobar 2016.

Print Friendly, PDF & Email
0 komentara
Ostavite komentar

NAŠI GRADOVI I OPŠTINE